Zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób starożytni uzyskiwali intensywne kolory barwników bez zaawansowanej wiedzy chemicznej? Odpowiedź jest prosta: z roślin! Całe szczęście nie daliśmy się jeszcze do końca zwariować pastylkom, farbkom czy foliowym ozdobom dostępnym w sklepach - powoli powraca moda na naturalne metody nadawania koloru. |
Farbowanie roślinne
Jako naturalne barwniki możemy użyć między innymi łupin cebuli, szpinaku, buraków, jagód, czerwonej kapusty czy kawy lub kurkumy.
Także Meyamo.com przygotowało obrazkowy tutorial wyciskania kolorów z warzyw - do ściągnięcia ze strony autora.
W kasiowym domu, jak co roku jesteśmy wierni łupinkom cebuli. Ten kolor jest świetną bazą dla mojego ulubionego zdobienia - skrobania motywów igłą lub ostrym nożem.
Farbowanie "recyklingowe"
Instrukcję w języku angielskim wraz z obrazkami znajdziecie na blogu www.ourbestbites.com, poniżej skrót w języku polskim.
2. Owijamy surowe jajko (jak na zdjęciu powyżej) - prawa strona materiału styka się ze skorupką.
3. Opcjonalnie powstałą konstrukcję możemy owinąć białym materiałem, żeby barwniki z jedwabiu nie rozpłynęły się w wodzie podczas gotowania.
4. Wkładamy jajko do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy 20 minut.
5. Materiał usuwamy po ostygnięciu.
6. Opcjonalnie, smarujemy skorupkę odrobiną oleju roślinnego - dla uzyskania połysku.
Te same skrawki materiału mogą być użyte do farbowania kilka razy, jednak każdy następny będzie dawał słabszy efekt.
Życzę Wam wielu kolorowych jajek oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych!