Kreatywna Strefa Kasi
  • Blog
    • O mnie
    • Linki
  • Warsztaty
    • Oferta warsztatowa
  • Działania
    • Oddam Odpady
    • 1400m2 Kreatywności
    • Otwarty Jazdów 10/8
    • Wyspa Re:KREACJI & EcoBar
    • Projekt aRRRt >
      • Projekt aRRRt vol. 1
  • Moje prace
    • Sklepy
  • Media
  • Kontakt
  • Współpraca
    • Zbieram/oddam
    • Podziękowania

Napój bogów - babcine wino z ryżu i rodzynek

9/10/2012

47 Comments

 
Nie dawniej niż dwa tygodnie temu, w czeluściach mieszkania babci znalazłam bańkę z winem ryżowym. Od tamtej pory ów trunek zebrał wyrazy głębokiego uznania od 100% znajomych degustatorów, a dla mnie stał się największym rarytasem ostatnich dni.
Jednak wszystko co dobre szybko się kończy, a babcinie wino nie stanowi wyjątku. Czas zakasać rękawy i spróbować powielić ryżową ambrozję.

Pictureźródło: http://www.chomik.pl/
Przepis na wino z ryżu i rodzynek (według zeznań babci Adeli):

Składniki:
  • 1kg sypkiego ryżu
  • 200g rodzynek (umytych)
  • 2,2kg cukru
  • pół rozdrobnionej kostki drożdży (5g)
  • 8l przegotowanej wody
  • zestaw winiarski (balon, korek, rurka fermentacyjna, ściągacz)

Przygotowanie:
Do balonu wrzucamy kolejno powyższe składniki.Jeśli lubicie wino troszkę mniej słodkie wystarczy dodać 2kg cukru. Całość zalewamy ciepłą wodą, nie wrzącą (!) bo balon może pęknąć.

Balon zatykamy korkiem i niezwłocznie wtykamy rurkę fermentacyjną. Należy wlać w nią trochę wody, żeby wydobywające się bąbelki nie miały za łatwo. A tak serio, to dzięki wodzie powietrze z zanieczyszczeniami z zewnątrz nie dostanie się do środka balonu.

Odstawiamy na min. 6 tygodni w ciepłe miejsce.

Po tym czasie za pomocą ściągacza przelewamy wino do butelek - trzeba uważać żeby nie zmącić fusów z dna. Jak używać ściągacza? Trzeba trochę odsiorbać (tak jak na filmach, gdy przelewają benzynę przez rurkę), a gdy wino zacznie lecieć wystarczy wcelować w butelkę :D

Charakterystyka:
Zdecydowanie będzie to białe wino, trochę mętne. W smaku słodkie, dominuje aromat rodzynek a ryż czuć raczej w delikatnym posmaku.

Już się nie mogę doczekać efektu końcowego! Trzymajcie kciuki, żeby wyszło tak smaczne jak babcine <3

PS: Przyjmę wszelkie uwagi i sugestie!
47 Comments
dee
17/10/2012 09:10:46 pm

Podałaś błędnie proporcje, jeśli chodzi o drożdże, to chyba chodzi o 50 g :)

Reply
Kreatywna Kasia
17/10/2012 09:35:50 pm

Racja!
Poprawione, dzięki za uwagę :)

Reply
Daniel
21/2/2013 01:55:21 am

MINEŁO 4 GODZINY I WINO PUSZCZA BOMBLE TO NORMALNE ???

Reply
Kreatywna Kasia
22/2/2013 08:37:51 pm

Normalne :) Drożdże zaczęły działać.

Daniel
21/2/2013 01:56:53 am

dobrze jest jak mineło 4 godziny i wino puszcza bomble ???

Reply
Johann
11/6/2013 04:37:18 am

Drozdzy wogule nie potrzeba.Na rodzynkach jest icg tyle,ze fermentacja ruszy bez problemu.

Reply
Bartek
11/6/2013 04:53:32 am

No to życzę powodzenia w produkcji. Po pierwsze rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki czy czymś (zobacz sobie na jakimś opakowaniu czym dokładnie) a to skutecznie wybija wszelkie drożdże a potem jeszcze jakimś woskiem czy czymś żeby "ładnie wyglądały" - zalej garść rodzynek wrzątkiem i za chwile zobaczysz co będzie pływało po powierzchni wody. Po drugie nawet jak jakieś przetrwają to nie wiadomo co to za szczepy drożdży i może z tego wyjść śmierdząca breja a nie wino poza tym mogą nie osiągnąć zadowalającej mocy. I po trzecie - nie tylko drożdże potrafią przeprowadzać fermentację więc radze uważać jak nie chcesz się nauczyć sikać odbytem.

sh
5/11/2013 04:00:29 am

nie 50g, tylko 5g jak już, a i tak trochę za dużo.. Opakowanie 7g drożdży winiarskich starcza na 25l moszczu!

Reply
Bartek
6/11/2013 11:31:51 pm

Ale drożdży winiarskich się nie dzieli. Nawet jak robisz 10 litrów wina a paczka drożdży jest na 25 litrów to daje się całą paczkę na te 10 litrów

tomek kajlof
19/3/2014 03:31:32 am

Gorszej głupoty nie słyszałem.... Owszem że się dzieli i drożdże piekarskiej się nadają bo nieraz robiłem z nich wino. Ale muszą być najlepiej te francuskie z Auchan - takie niebieskie w kostce małej :)

Wojciech
28/3/2014 01:42:19 am

Czemu niby się nie dzieli? Bo drożdże będą tęsknić za sobą? Czy dystrybutor nie zarobi na kolejnym opakowaniu? Ja wina robię w 10l gąsiorach i dzielę sobie drożdże na 2 partie i nigdy problemów nie było. Tak samo można napisać że wodę trzeba gotować w jednym garnku broń Boże w dwóch bo jedne cząsteczki H2O będą tęskniły lub się pogniewają na te z drugiego garnka.

333
10/1/2013 04:00:26 am

drożdze powinno dac sie winiarskie a nie do pieczenia bo wino moze miec brzydki zapach. Ja jak robiłem kiedys to bez drożdzi i tez wyszło. Pozdrawiam.

Reply
Kreatywna Kasia
10/1/2013 10:48:04 am

Dzięki za uwagę :)

Zrobiłam wino wg przepisu, z drożdżami kuchennymi i komisyjnie stwierdziliśmy, że jest dobre (bez brzydkiego zapachu). Jasne, że różni się od sklepowego, ale nie ma na co narzekać :) Może dopisało mi szczęście, a może jest to kwestia proporcji?

Reply
ZM
12/1/2013 01:33:52 pm

A ile gdzieś ma % po zrobieniu,i jeszcze jedno pytanko,czy po odcedzeniu wstawiamy ponownie,czy wystarcza tylko raz.

Reply
Kreatywna Kasia
13/1/2013 03:17:29 am

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie ma %. Sądząc po samopoczuciu osób degustujących, pewnie ma podobną moc jak wino sklepowe, z tym że mówię o winie, które fermentowało 13 tygodni (nie zastosowałam się do przepisu).

Po odcedzeniu możesz od razu pić :)

Reply
ZM
20/1/2013 08:05:30 pm

Dzięki za odpowiedż,wstawiłem już winko,a jak się zrobi to napiszę czy mi się udało.

Reply
Kreatywna Kasia
21/1/2013 10:44:20 pm

Trzymam kciuki ;)

Reply
Tomek
11/2/2013 04:21:53 am

Tak na marginesie woda nie może być gorąca bo oprócz balonu zabije także drożdże i wyjdzie dobry ocet, po 2-3tyg dobrze jest zlać wino z balonu, wyrzucić ryż i rodzynki (lub wrzucić do 2 balonu na dalszą fermentację) i z powrotem do balonu będzie bardziej klarowne można tak powtórzyć jeszcze raz lub dwa, ryż dobrze jest przepłukać w wodzie wówczas zejdzie z niego dużo syfu który niepotrzebnie mąci później wino
Pozdrawiam

Reply
Kreatywna Kasia
11/2/2013 09:39:32 pm

Bardzo cenne informacje!
Dziękuję Tomku :)

Reply
ivan
5/3/2013 05:28:16 pm

jeszcze nigdy nie dodawałem do wina żadnych drożdzy ,i zawsze wychodzi dobre i mocne.wina robie już jakieś 20 lat

Reply
Kreatywna Kasia
7/3/2013 08:14:00 pm

Ivanie, zdaję sobie sprawę, że przepisów na domowe wino jest całe mnóstwo.
Z chęcią poznam Twój, więc nie krępuj się go tutaj udostępnić ;)

Reply
Radek
19/4/2013 05:39:08 am

To pewnie masz jakieś dobre dzikie drożdże i nie musisz korzystać ze sklepowych :) My, zwykli śmiertelnicy, stosujemy przeważnie kupne.

Reply
fenek
4/5/2013 05:08:03 am

Po co wyrzucac ryz skoro mozna go wyplukac i wsypac ponowniel do butli i dodac trohe swierzgo ryzu!! Wino wyjdzie wtedy mocniejsz i bedzie mialo wiecej adomatu:)

dzony
20/5/2013 01:01:14 am

nie zapominajcie że rodzynki nie są wytopione z plastiku, to zwykłe suszone winogrona które jak większość owoców moją na sobie kultury drożdży które na tych rodzynkach dalej są to też każda inna porcja drożdży nie jest pierwszą to też nie jest konieczna

pawelski
12/5/2013 03:43:45 am

Witam. "Jeśli lubicie wino troszkę mniej słodkie wystarczy dodać 2kg cukru" - jesteś pewna że tak właśnie powinno być?

Reply
Kreatywna Kasia
26/5/2013 11:05:07 pm

Tak bym zrobiła. Babcia Adela też.
Ale jak nie lubisz eksperymentować, zasięgnij rad eksperta np. na forum winiarskim.

Reply
Bartek
26/5/2013 10:17:27 pm

Na drożdżach kuchennych to sobie można upiec chlebek a nie wino robić - i to jeszcze z połowy kostki drożdży. Raz, że drożdże kuchenne dają bardzo słabe wino, bo mają słabą odporność na alkohol a dwa, że przy takiej ilości nie ma bata musi to wino trącać drożdżami za przeproszeniem "jak cholera" - nie lepiej było kupić drożdże winne i pożywkę do nich? Tam gdzie można kupić zestawy winiarskie zazwyczaj są też dostępne drożdże różnych szczepów i pożywki do nich (czyli np. u mnie w mieście Obi, Castorama, Społem, i taka jedna hurtownia ogrodnicza - całorocznie; Real, Tesco - sezonowo; zresztą od czego jest internet: Allegro albo bezpośrednio w sklepach internetowych zajmujących się sprzedażą tego typu rzeczy) - dla początkujących polecam aktywne suszone drożdże winiarskie (praktycznie nic z nimi nie trzeba robić poza tym co pisze na samej paczce i są gotowe w 30 minut w przeciwieństwie do drożdży na suszu jabłkowym lub drożdży w płynie). Poza tym wino z ryżu zalicza się do win "zimowych" czyli takich które robi się w okresie zimowym jak owoców brak i z doświadczenia już wiem że robione właśnie w okresie zimowym jest lepsze niż jakby robić je w środku lata - temperatura według mnie najlepsza to maks 20 stopni w czasie fermentacji (u mnie nawet mniej bo około 18 potrafi być - stawiam przy zimnej ścianie) - aromat jak i smak wina wytworzonego w takiej temperaturze jest lepszy - jakby to określić: nie jest taki "ostry". Poza tym polecam wpisać w googlach: "wino ryżowe Skrzycha" i pierwszy albo drugi wynik wyszukiwania przeczytać będzie tam dostępny skład mieszanki przypraw którą można dodać do wina - będzie wtedy smakowało jak Istra, Ciociosan lub coś takiego (czyli ogólnie wermut).

Reply
Kreatywna Kasia
26/5/2013 10:58:19 pm

Dzięki Bartku za cenne uwagi!
Nie jestem zapalonym winiarzem, dzielę się tylko przekazanym przez babcię przepisem, na fali entuzjazmu pierwszych doświadczeń ;)
Przy kolejnym podejściu na pewno zastosuję się do Twoich wskazówek! Dzięki!

Reply
Bartek
26/5/2013 10:32:47 pm

Poza tym można sterować mocą wina. Taki bardzo uproszczony wzór na moc wina (uproszczony bo jakbyśmy zrobili z owoców to należy pamiętać że w nich też jest cukier który trzeba wziąć pod uwagę):

W x S x P = C

Gdzie:
W - wielkość nastawu (czyli np. 10 litrów)
S - stała wynosząca 17 (niezmienna)
P - planowany/przewidywany procent alkoholu w gotowym winie
C - ilość cukru jaką należy użyć do wina o pożądanej mocy

I tak chcąc otrzymać np. 15 litrów 16% wina potrzeba nam około 4 kilo cukru po obliczeniu z wzoru:

15 x 17 x 16 = 4080 gramów cukru.

Poza tym cukru nie walimy na raz tylko najlepiej zrobić z niego gęsty syrop (ale bez przesady żeby nie lało się to godzinami jak miód) i dodawać na raty w odstępie kilu dni (minimum w 2 a najlepiej w 3-4 ratach) choć jak komuś się nie chce to katastrofy też wielkiej nie będzie jak da od razu całość - należy przy tym pamiętać że nie wolno na początku dodać wody za dużo bo nie wejdzie nam potem cukier (syrop cukrowy) i z ostatnią ratą cukru dolewamy wody byle nie pod korek - wino ryżowe nie pieni się jakoś bardzo ale zawsze dla bezpieczeństwa można zostawić trochę miejsca.

Reply
Kreatywna Kasia
26/5/2013 10:59:15 pm

Dobre :D

Reply
Bartek
27/5/2013 07:34:38 pm

Zapomniałem dodać że do wina ryżowego trzeba dodać również kwasek cytrynowy na poczatku żeby zapewnić odpowiednią kwasowość. W przepisie skrzycha jest podana ilość w gramach ale ja poprostu dodaje 2 płaskie łyżeczki na 15 litrowy balon.

psilocybe link
7/7/2013 02:17:12 pm

Co do drożdży ,to stosowałem wiele rodzai .a te zwykłe piekarskie również się nadają jeszcze niedawno nie istniały drożdże winiarskie były jedne jedyne co stosowano do wypieków jak i do win.... A jeśli chcesz wino z ryżu wysokiej jakości to doaj ryż z własneo ogródka wysokiej jakosci jak i przyprawy a wode walnij z gór co bogatą w minerały ...a co do produkcji .to zachowaj odpowiednie proporcjie teperature wilgotnośća nawet naswietlenie ..dziekujie

Reply
psilocybe link
7/7/2013 02:19:47 pm

Sorki drożdży piekarskie istniały tylko kiedyś a winnych nie było są od niedawna ::)

Reply
psilocybe link
7/7/2013 02:21:44 pm

Sorki za błąd drożdże piekarskie tylko kiedyś istniał a winiarskie są od niedawno,w porównaniu od kiedy znana jest produkcia wina

Reply
Daniel
23/7/2013 01:14:32 am

jak ktoś nie czuje różnicy między drożdżami piekarskimi a winnymi to może lepiej kupić sobie jakiegoś mózgotrzepaka w kartoniku za 3 zł w monopolowym zapach piekarskich jest mega

Reply
Kreatywna Kasia
1/10/2013 10:05:23 pm

Mimo, że aromat drożdży piekarskich jest dość specyficzny, z pewnością znajdzie wielu fanów (w tym mnie).

Poza tym nawet nieidealne wino domowej roboty ma wielką przewagę nad "mózgotrzepakiem w kartoniku za 3zł" ponieważ znasz skład takiego trunku ;)

Reply
Magic
29/9/2013 04:23:13 pm

Moje drobne rady :Ryż przed wsypaniem do balonu powinien być dobrze przepłukany.
Wino ryżowe po ostrożnym zlaniu ,tak by nie zmącić (po ok.6 tygodniach) można sklarować gorącym karmelem. W garnuszku należy "na małym ogniu" by się nie przypalił roztopić cukier -ok. 1/2 szklanki, do momentu gdy osiągnie złoty kolor (NALEŻY UWAŻAJĄC BY SIĘ NIE POPARZYĆ! delikatnie mieszać by nie przypalić!i gorący wlać do balonu ze zlanym winem.Odstawić na kilka dni co jakiś czas mieszając.Uzyskuje wtedy żółty, klarowny kolor z nutką karmelowego smaku. Pozdrawiam

Reply
Kreatywna Kasia
1/10/2013 10:01:27 pm

Super sposób! Dzięki :)

Reply
miki
26/10/2013 05:03:34 am

karmelem można nadać ciemniejszy kolor naszemu winku ale nic to w klarowności nie pomoże jeżeli nie plukaliśmy ryżu i jest "mleczna zupa", wlewając gorący karmel prosto do baniaka z przelanym winem zabijesz dalsza cicha fermentacje chyba ze o to Ci chodzi o przerwanie fermentacji ,zmiane barwy i przelanie do butelek...

Reply
Alex
30/9/2013 10:38:21 pm

A gdzie klarowanie wina żeby pozbyć się mętnego białego zabarwienia ?
Każde wino trzeba odstać i butelkować po 12 mies . to jest wino a taki młodziak nie odstany to dobry na przeczyszczenie jak się go dużo wypije :]

Reply
Dawid332
29/11/2013 05:07:27 am

Witam właśnie zlałem wino do butelek, dodałem no niego trochę karmelu tak jak radził "Magic" i wino wyszło wyśmienite i bardzo mocne a grzańce są wyborne. Jak narazie dostaje same pochwały od znajomych. Bardzo serdecznie dziękuję za przepis.

Reply
Kreatywna Kasia
29/11/2013 06:18:44 am

W końcu dobre wieści!
Wielkie dzięki za feedback i cieszę się, że smakuje :)

Reply
Waldas72 link
8/1/2014 03:35:26 am

Właśnie nastawiłem winko dodałem trochę gałki muszkatołowej ,trochę ziela ang. I szczyptę cynamonu oczywiście cytrynka i rodzynki zalałem syropem i do pełna wodą.po 1,5 godz zaczęło bąblować .czy to nie za wcześnie?????

Reply
Kreatywna Kasia
8/1/2014 07:09:46 am

Moje też zaczęło puszczać powietrze bardzo szybko. I wyszło ok :) Więc raczej nie musisz się martwić!

Reply
marek link
6/2/2014 01:17:22 am

Też robimy swoje Nasze winko już sobie pięknie pyka i pachnie... ;-) Miejmy nadzieję nie będzie problemów z klarowaniem:
http://www.jakugotujesz.pl/wino-z-ryzu-i-rodzynek-wermut/

Pozdrawiamy i ... na zdrowie;)

Reply
Mały
28/8/2014 04:42:19 pm

Witam wczoraj nastawiłem winko z 10litròw wody 2kg ryżu,2kg cukru,400gr rodzynek,7g drożdży,dwie cytryny winko zaczęło pracować prawie od razu ale dzisiaj rano już nie pyka co zrobić żeby zaczęło pracować

Reply
Arek z Łodzi
12/9/2014 01:53:28 am

Własnie zaczynam degustacje wyzej wymienionego trunku, i jestem wrecz pozytywnie zadowolony, winko dobre przede wszystkim mocne, dodam iz zrobilem je na drozdzach piekarskich, myslalem ze pojdzie do "klopa" a tu efekt bomba, nastawilem jedno w balonie 20litrow, i tak na probe w bance po wodzie 5litrow, wedlug mnie nie ma roznicy, oczywiscie wiem mniej zdrowe i takie tam, ale dla poczatkujacych jak najbardziej polecam te banieczki, pozdro i samych udanych trunkow, teraz najwazniejsze ,ale o tym moze jutro, sprawa dot. kaca . bol glowy itp. ale mam nadzieje ze bd ok. a jakby choc nawet cos nie tak to jeszcze jakies 10litrow zostanie tak wiec bedzie sie czym podleczyc. powodzonka ludki

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    Obraz

    O tym piszę:

    All
    Eko
    Eventy Z Kasią
    Eventy Z Kasią
    Inicjatywy
    Inne
    Inspiracje
    Jedzonko
    Konkurs
    Made By Kasia
    Made By Kasia
    Made By Kasia
    Myślę
    Myślę
    Rękodzieło
    Tata Tomek
    Upcykling
    Wystawy & Targi
    Wystawy & Targi
    Zrób To Sam
    Zrób To Sam
    Zrób To Sam


    Zbiór pomysłów na kreatywny recykling

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Plastikowe nakrętki
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Obręcz rowerowa
    Picture

    Archiwum

    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011


    Picture
    Picture

    nr bloga: F00098
    sms na nr 7122

Powered by Create your own unique website with customizable templates.